Agility

 

Popis sportu

Agility je psí sport, při kterém pes podle pokynů psovoda překonává sérii překážek. Některé překážky jsou skokové – jednoduché, dvojité, skok daleký, kruh; některé přebíhací – kladina, áčko, houpačka; jiné probíhací – slalom, pevný tunel, látkový tunel. Na závodech jsou parkury dlouhé 15 – 22 překážek od 100 do 200 metrů, pes všechny překážky překonává dobrovolně, nemá na sobě ani vodítko, ani obojek. Agility může dělat každý pes s průkazem původu i kříženci všech velikostí a tvarů za předpokladu, že je zdravý a nemá nijak omezený pohyb. Na závodech se pak porovnávají psi třech velikostních a výkonnostních kategorií. Než se ale psi dostanou na závody, musí se naučit všechny překážky překonávat bezpečně. Agility je ale náročnější na psovoda, protože je jeho práce zapamatovat si trať a vést po ní psa. Často dochází ke změnám směru, a protože jsou psi obvykle rychlejší než psovodi, agility vyžaduje rychlé reakce, jak ve vydávání povelů, tak v jejich plnění. Hlavním cílem tohoto sportu je dosáhnout lepší spolupráce a komunikace mezi psem a jeho psovodem a skloubit přesné překonávání překážek s rychlostí, která plyne ze sebejistoty a důvěry. (zdroj: www.klubagility.cz)

 

 

Dlouhosrstá kolie a agility

Agility je mezi dlouhosrstými koliemi nejrozšířenějším sportem a každá kolie se tomuto sportu může věnovat. Kolie nepatří k nejrychlejším psům na závodech, ale pokud nemáte ambice umístit se vysoko na vrcholových soutěžích, nemusí vás to nijak trápit. Především jde o to, aby agility bavilo vás i vašeho psa. Kolie je chytrá a učení překážek ji bude velmi bavit a brzy se dostaví úspěšné pokusy. Je pak už jen na vás, abyste se naučili být dobrým handlerem a uměli ji po parkuru dobře navádět. Trochu problémem jsou letní měsíce, kdy je pro kolie vzhledem k množství srsti, náročnější na rozpáleném sluncí, trénovat či závodit, proto tréninky přesouvejte na ranní či pozdně večerní hodiny a závody omezte na minimum. Naopak v zimních měsících jsou ve svém živlu a na rozdíl od krátkosrstých plemen, nepotřebují žádné vyhřívané oblečky.

Pokud již před pořízením kolie uvažujete o tom, že agility je právě ten sport, který by vás mohl bavit, je vhodné tomu přizpůsobit i výběr štěněte. Agility je náročné na pohybový aparát a vhodnější jsou tedy psi lehčí kostry a ideálně s menším množstvím srsti. Neznamená to však, že mohutnější chlupatí pejsci by agility nemohli dělat. Je to sport opravdu pro každou koliječku.

 

 

Když už doma máte štěňátko, můžete se s ním připravovat na agility od 6 měsíců. Důležité je najít trenéra, který agility opravdu rozumí a netlačí pejska hned na prvním tréninku do skákání. Skákat je možno až od 10 měsíců, přičemž se začíná na nejnižší výšce a během několika dalších měsíců se postupně výška latěk zvyšuje. Ti, kdo budou svého psa učit skákat dříve, si koledují o devastaci jeho pohybového aparátu, který je ve vývinu! Pokud máte staršího pejska, také s ním neskákejte hned na první lekci maximální výšku. Skákání je specifický pohyb a pes se jej musí prvně správně naučit a připravit si na vysoké skoky potřebné svalstvo. Během tréninku udělá pes až stovky skoků a opravdu je třeba tomu věnovat největší pozornost. Další důležitá a zejména u majitelů chlupatých psů dosti přehlížená informace se týká správné váhy psa. Mnoho dlouhosrstých kolií skrývá za svou krásnou srstí velké tukové zásoby a ty ke psímu sportovci rozhodně nepatří! Krom toho, že si opět koledujete o devastaci pohybového aparátu svého psa, vám hrozí i diskvalifikace na závodech. Přijít na závody s tlustým psem je podobně nezodpovědné jako přijít závodit s třínohým. Mimo samotné tréninky agilty je třeba pejska udržovat v dobré fyzické kondici, postačí běžný pohyb – procházky, plavání apod. Výhodné je pejska učit i různé triky dogdancingu, které mu pomohou k dobrému nasvalení a lepší koordinaci pohybu všech částí svého těla. 

 

 

Speciální akce pro dlouhosrsté kolie

  • Mistrovství ČR dlouhosrstých a krátkosrstých kolií v agility – soutěž jednotlivců o titul Mistr republiky
  • Agility Collie & Sheltie Cup - soutěž jednotlivců i družstev, závod o putovní pohár
  • Letní výcvikový tábor Léto s Lassie – týdenní soustředění, kde se se svým psem můžete trénovat nejen agility. Tábor je určen přednostně koliím a šeltiím.

 

Zkoušky

V agility jsou tři zkoušky respektive výkonnosti, kterých můžete dosáhnout. Jedná se o kategorii A1, ve které každý začíná a postupně se může dopracovat přes kategorii A2 do elitní kategorie A3. Většina kolií vcelku rychle splní podmínky pro přestup do kategorie A2. Do kategorie A3 se dostane dlouhosrstá kolie zatím jen výjimečně. Je to dáno především velkou konkurencí rychlých border kolií a nízkými ambicemi majitelů dlouhosrstých kolií věnovat se tomuto sportu na vyšší úrovni. K roku 2017 běhá v ČR v nejvyšší kategorii pouze jedna dlouhosrstá kolie. V agility lze získat také titul A3Ch – agility šampion. Dopracovat se k tomuto titulu je otázkou několika let a zatím se jím v ČR nepyšní žádná dlouhosrstá kolie.

 

Zajímavá videa

Sestřih dlouhosrstých kolií z 5. Agility Collie Cupu

 

 

Zpomalené záběry dlouhosrsté kolie z agility

 

Autor článku: Veronika Kučeriková

Autor fotografií: Pavla Bártová